ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ
23 Σεπ 2021

ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ

«Αν δεν είχαμε φωνή και γλώσσα και όμως θέλαμε να παραστήσουμε τα πράγματα ο ένας στον άλλον, άραγε δε θα δοκιμάζαμε, καθώς το κάνουν τώρα οι κωφάλαλοι, να τους δείξουμε με τα χέρια και με το κεφάλι και με το άλλο σώμα;» Πλάτων, Κρατύλος (422e)

Η σημερινή μας μέρα ξεκίνησε με έναν πρωτότυπο τρόπο. Στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' Λυκείου δόθηκε ένα απόσπασμα από τον Κρατύλο, όπου ο Σωκράτης επιχειρεί να περιγράψει τη γλώσσα των κωφών στον Ερμογένη. Στη συνέχεια, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών που γιορτάζεται σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν για τη γλώσσα αυτή, από ποιους χρησιμοποιείται κι αν είναι δυνατή η εκμάθησή της από τους υπόλοιπους.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα οι μαθητές και οι μαθήτριες αναζήτησαν τις απαντήσεις και μετά από συζήτηση, κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα: Η νοηματική γλώσσα είναι η γλώσσα των κωφών, η οποία αναπτύχθηκε προκειμένου να επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με τον κόσμο γύρω τους. Υπάρχει, επίσης, και η Διεθνής Νοηματική Γλώσσα που χρησιμοποιείται σε διεθνείς συναντήσεις, όταν δεν υπάρχει διερμηνέας.

Στην ερώτηση, αν μπορούν όλοι να τη μάθουν, η απάντηση είναι θετική. Η μόνη δυσκολία της είναι ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία με τον προφορικό λόγο. Η νοηματική γλώσσα δεν είναι παντομίμα, αλλά μια πλήρης οπτικοκινησιακή γλώσσα με δικούς της κανόνες και συντακτικό και η εκμάθησή της γίνεται είτε σε σχολή είτε σε κέντρο νοηματικής γλώσσας και χρειάζεται εξάσκηση στο σπίτι.

Στο τέλος τους μαθήματος, οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο για την εκμάθηση λέξεων και φράσεων και στη συνέχεια, προσπάθησαν να «συνομιλήσουν» μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τη νοηματική, επιλέγοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα: «εγώ κι εσύ μαζί», όπως απεικονίζεται στη φωτογραφία.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες